Goda Yoghurtbaguetter
4 baguetter
Ingredienser
2 dl vatten
25 g jäst 3 dl naturell yoghurt
1 ½-2 tsk salt
1 tsk socker
Drygt 1 liter vetemjöl eller dinkelsikt
Gör så här
Rör ut jästen i lite av vattnet (37 grader)
Blanda i resten av vattnet, yoghurt, salt, socker och 1 liter mjöl
Arbeta degen väl, gärna uppåt 10 minuter, lång tid ger segare, godare bröd.
Låt jäsa i 1-2 timmar
Knåda degen på mjölat bord
Skär degen i 4 lika stora bitar.
Baka ut baguetterna genom att rulla ut längder och sedan tvinna dem lite
Låt jäsa ytterligare 30 minuter på plåten
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
//Emma
Bål
Lägg några citronskivor i en skål
Häll 2 liter fruktsoda,
2 dl oblandad fläderblomssaft och
1½ dl citronjuice
Stoppa idri frysta kuber av melon och
komplettera med vanlig is
komplettera med vanlig is
Om man vill att bålen ska vara med alkohol så kan
man hälla i en flaska vitt vin eller valfri mängd sprit.
//Emma
Äppeldricka
10 liter äpplen skäres i bitar
12 liter kokhett vatten slås över
Låt kallna
Tilsätt 30 gcitronsyra
Låt stå svalt i 4 dygn
Sila av och tillsätt 6-7 hg socker
Ett tips är att frysa in drickan i mjölkförpackningar ganska snabbt,
då jag lät den stå någon dag för länge och den började jäsa.
//Emmas
Cheesecake i glas
4 personer
200g creme cheese
2 dl lätt creme fraiche
½ dl strösocker
rivet skal av en liten citron
5 digestive kex
½ liter bär tex, hallon och blåbär
Blanda creme cheese, creme fraiche socker och det rivna citronskalet till en slät kräm.
Krossa kexen
Ta fram 4 fina och hållbara glas och varva krämen med bären och kexen
Ett lager av vardera ska vara ca 1-2 cm tjockt.
Servera på en gång.
//Emma
Hemmagjord müsli
CA 2 liter
Ingredienser:
5 dl havregryn
2 dl sesamfrön
1 ½ dl linfrön
3 dl solrosfrön
3 dl hackade hasselnötter och mandel (ca 200g)
2 dl flytande honung
1 dl majsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla ingredienser till müslin
Lägg det sedan på en ugnsplåt
Rosta i 10-15 minuter tills müslin fått fin färg
Rör om då och då
Häll upp müslin på bakplåtspapper och låt svalna.
Bryt sönder i lagom stora bitar.
//Emma
Paleobollar!
Chokladbollar utan smör och socker!
200 gram daddlar (urkärnade!👍)
3-4 msk cocosolja
3-4 msk kakao
3 msk kaffe
1 dl cocosflingor cocosflingor att rulla i
Hacka dadlar i småbitar och blanda sedan samman allt, eller kör allt samman i matberedare. Rulla till bollar och täck med cocosflingor. Super snabbt, enkelt och gott!

//Emelie
Vitchokladpannacotta med limemarinerade bär 4p
Pannacotta:
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Marinerade bär:
4 dl bär t.ex. jordgubbar, hallon, björnbär.
2-3 msk socker
1 lime
Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snittar vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i bitar. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning. Häll upp blandningen i 4 portionsglas. Låt stå kallt i ca 4 timmar. Lägg bären i en skål och strö över socker och rivet limeskal och saft från en halv lime.
/Sanna
Blåbär och vaniljpaj/kaka
En sockerkaka med smulpajsdeg på, kan inte bli bättre.
Sockerkakssmet: Smulpajsdeg: Fyllning:
2 ägg 1dl vetemjöl 2 1/2dl vaniljkesella
2dl socker 2msk socker 150g blåbär (använde frysta)
3dl vetemjöl 50g smör
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1dl mjölk
50g smör
Börja med smuldegen, blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg. Ställ den i kylen.
Fortsätt sen med sockerkakan, blanda ägg och socker luftigt, smält smöret till kakan långsamt. Blanda sen i en annan bunke vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.Tillsätt mjölken till äggsmeten och sikta sen ner mjölblandningen, vispa sen ner det smälta smöret och blanda ordentligt.
Smöra en ungsfast form och fyll med smeten, fördela kesellan i klickar i smeten och strö i blåbären.
Sist smula över pajdegen över hela kakan.
Grädda i mitten på 175 grader ca 35-40 min
Äts lite ljummen med vaniljglass
Bjöd familjen på denna och tre åkte hem med receptet, alla gillade kakan
//Zanna
Mums mums (kokosrutor)
Ca 40 st
Ingredienser:
4 ½ dl socker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl kallt vatten
1½ msk gelatinpulver (eller 9 blad) som rörs ut i
1½ dl kokhett vatten
Strössel:
3 dl kokosflingor
1 msk kakao

Blanda alla ingredienser i en skål och vispa kraftigt i 30 min (fuska inte med tide för då "stelnar" de inte)
Strö lite av strösslet i en långpanna (ca 20x30 cm)
Fördela smeten i pannan och strö lite strössel över.
Ställ plåten kallt till den stelnat
Skär i bitar och doppa snittytorna i strössel.
Sen är det bara att mumsa på!
//Emma
God marinad till grillat
Ingredienser:
0,5 dl olja
2 msk chilisås
1 msk soya
2 tsk honung
1 msk grillkrydda
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda allt väl och häll över marinaden någon timme innan du ska grilla
Man kan byta ut honung och grillkrydda mot sambal olek och paprikapulver för att få lite mer styrka.
//Emma
Delicatobollar
Ingredienser:
100 g rumstempererat smör
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
25 g ljus choklad, smält
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
Minst 100 g smält ljus eller mörk choklad + smält choklad att rulla bollarna i

Gör så här:
Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
Vispa smör och florsocker och tillsätt sedan kaffet.
Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Vispa till en fin smet.
Smält den ljusa chokladen (jag använde Marabou mjölkchoklad) i en skål i micron eller över vattenbad och häll sedan ner den i smeten.
Vispa eller rör tills allt är ordentligt blandat och rulla i lagom stora bollar.
Ställ sedan in dem i frysen i en halvtimme.
Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos.
Låt dem stelna i kyl en stund innan de serveras.
Smält choklad i en skål i micron och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos.
Låt dem stelna i kyl en stund innan de serveras.
//Emma
Mattias köttfärssås
500g köttfärs
1/2 dl chilisås
1/2 dl chilisås
1 vitlöksklyfta
1 lök
150g mjukost
1 burk krossade tomater
1 msk kalvfond
1 dl grädde
socker
salt
vitpeppar
italiensk salladskrydda

Så här gör du:
Stek lök och färsen
Pressa i en vitlöksklyfta, chilisåsen och krossade tomater
Ha sedan i mjukosten,grädden och kalvfonden
Krydda efter egen smak
//Emma
Köttbullar i ugn
Har börjat göra köttbullarna i ugnen istället för att steka dem,
hur smidigt och enkelt som helst.
Ingredienser:
Köttfärs
Mjölk
Ströbröd
Kryddor
Fond (kalv)
Lök
(1 ägg)

Så här gör du:
Blanda ca 1,5 dl mjölk med 1,5 msk ströbröd och låt det svälla
Hacka löken och stek den, häll den sedan över köttfärsen
Krydda köttfärsen med valfria kryddor och häll i en skvätt fond och häll sedan i så
mycket av mjölkblandning som det behövs. Rulla köttbullarna och lägg sedan upp dem på en
plåt. Stoppa in dem i ugnen på 225 grader i ca 8-15 minuter beroende på storleken på köttbullarna.
Man kan vända på köttbullarna nån gång under tiden de är i ugnen för att få en jämn stekyta.
//Emma
Kycklingröra
En god röra att ha i exempel en baugette
Ingredienser
Lök
Bacon
Kyckling (jag använde fileer)
Gräddfil el creme fraiche
Vitlök
Curry
Salt
Peppar

Så här gör du:
Skär bacon i småbitar och stek ganksa hårt, låt den rinna av på ett paper
Dela kycklingen och stek på den krydda
Hacka löken och häll i den i gräddfilen, pressa i vitlök.
Krydda med curry, salt och peppar efter smak.
Häll sedan i kycklingen och bacon och rör om
Låt stå en stund i kylen så det får "gotta" till sig
//Emma
Smörstekta morötter
Ingredienser
Smör
Morotsstavar
Persilja
Vitlök
Salt
Peppar

Gör så här:
Stek ihop allt i ca 10-15 min
//Emma