Goda Yoghurtbaguetter

4 baguetter
 
Ingredienser
2 dl vatten
25 g jäst 3 dl naturell yoghurt
1 ½-2 tsk salt
1 tsk socker
Drygt 1 liter vetemjöl eller dinkelsikt
 
Gör så här

Rör ut jästen i lite av vattnet (37 grader)
Blanda i resten av vattnet, yoghurt, salt, socker och 1 liter mjöl
Arbeta degen väl, gärna uppåt 10 minuter, lång tid ger segare, godare bröd.
Låt jäsa i 1-2 timmar
Knåda degen på mjölat bord
Skär degen i 4 lika stora bitar.
Baka ut baguetterna genom att rulla ut längder och sedan tvinna dem lite
Låt jäsa ytterligare 30 minuter på plåten
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
 
//Emma
 

Bål

Lägg några citronskivor i en skål
Häll 2 liter fruktsoda,
2 dl oblandad fläderblomssaft och
1½ dl citronjuice
 
Stoppa idri frysta kuber av melon och
komplettera med vanlig is
 
Om man vill att bålen ska vara med alkohol så kan
man hälla i en flaska vitt vin eller valfri mängd sprit.
 
 
//Emma

Äppeldricka

10 liter äpplen skäres i bitar
12 liter kokhett vatten slås över
Låt kallna
Tilsätt 30 gcitronsyra
Låt stå svalt i 4 dygn
Sila av och tillsätt 6-7 hg socker
 
Ett tips är att frysa in drickan i mjölkförpackningar ganska snabbt,
då jag lät den stå någon dag för länge och den började jäsa.
 
//Emmas

Cheesecake i glas

4 personer
 
200g creme cheese
2 dl lätt creme fraiche
½ dl strösocker
rivet skal av en liten citron
5 digestive kex
½ liter bär tex, hallon och blåbär
 
 
Blanda creme cheese, creme fraiche socker och det rivna citronskalet till en slät kräm.
Krossa kexen
Ta fram 4 fina och hållbara glas och varva krämen med bären och kexen
Ett lager av vardera ska vara ca 1-2 cm tjockt.
Servera på en gång.
 
 
//Emma

Hemmagjord müsli

CA 2  liter
Ingredienser:
5 dl havregryn
2 dl sesamfrön
1 ½ dl linfrön
3 dl solrosfrön
3 dl hackade hasselnötter och mandel (ca 200g)
2 dl flytande honung
1 dl majsolja
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda alla ingredienser till müslin
Lägg det sedan på en ugnsplåt
Rosta i 10-15 minuter tills müslin fått fin färg
Rör om då och då
Häll upp müslin på bakplåtspapper och låt svalna.
Bryt sönder i lagom stora bitar.

//Emma


RSS 2.0