Dillkyckling

 

Blir att smaka som dillkött om man ätit det.

Ingredienser

Buljong

1 liter vatten
2 lagerblad
6 hela vitpepparkorn
1 1/2 tsk salt
450 g kycklinglårfilé

Dillsås
2 morötter, men jag tar några till
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 1/2 msk ättiksprit (12%)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 1/2 dl grovhackad dill
1 1/2 krm nymalen vitpeppar

Gör så här:

Buljongen: Koka upp vatten, lagerblad, pepparkorn och salt i en stor kastrull.
Putsa kycklingen och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg kycklingen i kastrullen. Sjud 10–15 minuter, tills kycklingen är färdig. Sila av och spara buljongen.

Dillsås: Skala och skär morötterna i grova bitar. Koka dem lite lätt mjuka.
Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan buljongen lite i taget under vispning, ca 5 dl går åt (för 4 port). Tillsätt grädden och låt koka 3–5 minuter. Rör då och då.
Tillsätt ättika, socker och kycklingen samt de kokta morötterna. Låt kycklingen bli varm. Ta från värmen och rör ner dillen. Krydda med salt och peppar. Smaka av och tillsätt ev mer ättika och socker.
Servera gärna med kokt potatis.


//Zanna

 

 

 


Senapskyckling i ugn

4 personer

Ingredienser

kycklingfilèer
Salt
Peppar
4 dl creme fraiche
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2-3 tsk senap
3-4 msk persilja
1 1/2-2 köttbuljongtärningar eller köttfond
1 pkt bacon
Riven ost



Tillagning

Bryn kycklingfilèerna så de får färg, salta och peppra.
Smöra en ugnsform och lägg filèerna i botten.
Blanda creme fraiche, matlagningsgrädde, senap, persilja
och smula köttbuljongtärningarna och fördela så gott det går.
Klipp bacon i småbitar och stek häll sedan dem över filèerna.
Häll såsen över allting och strö över osten.
Sätt in mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter (tills kycklingen är helt genomstekt)
Servera med kokt ris till.





Glömde ta en bild innan vi åt så det fick
bli en bild på Lars matdosa.





//Emma



Broccolisoppa

Ingredienser

2 broccoli buketter
1/2 purjolök
ca 1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 citron
grädde
salt och peppar
(mjukost med smak)

Dela broccolin i mindre buketter. Hacka purjolöken och lägg den i en kastrull tillsammans med broccolin.
Häll över en liter vatten eller så pass att det precis täcker grönsakerna. Tillsätt grönsaksbuljongen. Koka i 15 minuter.
Kör soppan snabbt i en mixer och häll tillbaka i kasrtrullen. Tillsätt citronskal, citronsaft, grädde och salt och peppar. Hur mycket är ju då svårt att säga så låt tungan smaka.

Gott att klicka i lite mjukost med smak.


/Pernilla


Pasta med räksås



Ingredienser:

Pasta
Smör att steka i
Räkor och crabbsticks efter tycke och smak
4dl creme fraiche
2dl mjölk
2msk tomatpuré
1 stor gul lök, delad och tunnt skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 knippe dill, hackad
Salt citronpeppar
Citronsaft

Gör såhär:

Koka pastan
Skär löken, hacka dill och vitlök
Dela crabbsticksen i mindre bitar
Smällt smöret i en panna, i med lök och vitlök, låt stekas utan att få färg
Tillsätt tomatpurén
I med creme fraiche och mjölk
Salt, peppar och citronsaft efter smak
Sen i med dill, räkor och crabbsticksen
Låt puttra tills räkor och "crabbsen" blivit varma
Servera med pastan och ät!


//Zanna
















Köttfärsgratäng á la Therese


God vardagsmat som jag fick receptet
av Therese.


Ingredienser

Köttfärs
Ris
2-4 Tomater
Stor burk Creme Fraiche




Tillagning

Koka riset och lägg det på botten av en gratäng form
Skiva tomater och lägg uppe på riset
Stek köttfärsen och krydda med det du vill, krydda ganska
rikligt då köttfärsen är det enda som har mycket smak och sälta.
Lägg sen köttfärsen uppe på tomaterna
Lägg till sist på en stor burk med Creme Fraiche över hela
gratängen och sen in i ugnen (ca 225 grader) tills tomaterna och Creme Fraichen blivit varma.


//Emma

Sannas goda bananbröd med kanel

Ingredienser

2 mogna bananer (ju mer mogna, ju mer smak)
4 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk salt
2 1/2 dl kvarg/kesella
1/2 dl naturell yoghurt
1/2 dl honung






1. Sätt ugnen på 200 g.
2. Skala och mosa bananerna.
3. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Blanda i kesella, yoghurt, honung och banan.
4. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform (ca 1 1/2 liter). Grädda i nedre delen av ugnen i ca timme.
5. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler!


//Emma

Berry Boost


Supergott mellanmål som Emelie visade mig.
Finns att köpa vid hälsokostavdelningen på ICA



För den som är intresserad av det så innhåller
den lite under 90 kcal för hela asken.


//Emma


Ananaspaj


Blev bjuden på så god paj nu på kvällen utav zaras jobbarkompis.

Paj"smet":
150g smält smör
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1dl socker

Röres ihop till en smet och smeta sen ut den i pajformen.

Fyllningen:
2st uppvispade ägg
2tsk vaniljsocker
1/2dl socker
1 stor burk krossad ananas (avrunnen)
1 burk(2dl) creme fraiche

Blanda ihop fyllningen och häll i pajformen
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20min

Servera med vaniljsås eller varför inte vaniljglass.

//Zanna

RSS 2.0