Tacogratäng


God tacogratäng

225 grader i ca 30 min

Receptet är för ca 6 personer

Ingredienser

6 tortilla bröd á 30 g
400 g nötfärs
1 påse tacokrydda
2-4 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
500 g keso
3 ägg




Stek färsen, tillsätt tacokryddan, pressade vitlöksklyftor och en 1 dl vatten.
Låt det puttra tills vattnet dunstat.
Blanda under tiden ägg, keso 1 dl riven ost samt en pressad vitlöksklyfta i en bunke.

Smörj en ugnsfast form på ca 20x30 cm. Lägg halva kesoblandningen botten.
Lägg 3 tortillabröd ovanpå och sen köttfärs. Varva en gång till avsluta sen med riven ost ovanpå.
Sedan in i ugnen tills osten fått färg och kesoröran smält ihop lite ca 30 min.


//Emma

Gangsröra


Ingredienser

Ca 500 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1 burk creme fraiche
1 lök
lite vatten

Gör så här

Hacka och stek löken, ha sedan i köttfärsen
När färsen är genomstekt har du i tacokryddan och lite vatten.
Häll sedan i resten av ingredienserna och låt stå och puttra ett tag.

Servera med sallad och nachochips (men vill du ha ett matigare tillbehör
så funkar ris bra)







Även gott att tillsätta Sweet Chilisås och fefferonis




//Emma


Fruktsallad


Ett tips på mellanmål är fruktsallad med Kesella Vanilj.
Mycket gott!



I den här fruktsalladen är det vindruvor, banan, kiwi, ananas,
apelsin och lite torkad frukt.


//Emma

Torsk med täcke.

Ingredienser:

Torskfisk av något slag, i block
4 dl cremè fraiche
En halv liten purjolök
2 dl riven ost
Skivade tomater
Salt och citronpeppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla purjolöken, blanda ihop med creme fraiche och den rivna osten till en röra.
Smöra en form och lägg i fiskblocket, salta och peppra.
Klicka över röran på fisken och avsluta med skivade tomater uppepå.
In i ugnen i ca 20-30 min (fryst) och servera med kokt eller pressad potatis till.


//Zanna

Fylld gratinerad aubergine

Här kommer en vegetarisk rätt som vi provade i helgen, blev riktigt gott. Chillin kan uteslutas om man inte gillar lite hetta i fredagsmyset.


Ingredienser:
1 st aubergine (medelstor)
125 g farfalle, penne, gnocchi eller vanlig pasta
olivolja
1 gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 st chili finhackad (kan uteslutas)
2 tsk torkad oregano
4 st tjocka skivor mozzarellaost
salt och svartpeppar
parmesanost
1 nypa socker

1. Sätt på ugnen, 200 grader. Koka pastan, under tiden delar du auberginen på längden. Skär längs insidan
försiktigt med en kniv någon centimeter snett nedåt, undvik att skära igenom skalet. Använd sedan en sked för att gröpa ur skalet. Var återigen noga med att inte göra hål i skalet. Spar innehållet. Häll i lite olivolja i gropen och pensla runt. Hacka fruktköttet lite grann i mixer, inte för mycket och ställ åt sidan.

2. Hetta upp olja i panna på medelstark värme. Släng i den hackade löken och den strimlade chilin.
Stek tills löken blir genomskinlig. tillsätt pressad vitlök och stek yterliggare 1 minut. Lägg sedan i det lite
grovt mixade aubergineköttet i pannan och stek ytterliggare i 5 minuter under omrörning.

3. Lägg i krossade tomater och torkad oregano och krydda med socker, salt och svartpeppar. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter eller tills såsen börjar tjockna. Viktigt att nu kontrollera kryddningen, peppra och salta vid behov. Om nu pastan är klar så häller du i den i såsen och rör om.

4. Tag en bakplåt, smörj den med olivolja i botten och lägg upp auburginehalvorna brevid varandra så dom stödjer varandra och håller dom på plats.
Fördela ungefär hälften av såsen i dom 2 skalen till bredden. Lägg mozzarellaosten ovanpå och täck sedan med en hög av kvarvarande sås så det bildar en liten kulle med sås. Ovanpå detta så strör du rikligt med parmesanost.

5. Gratinera i 25 minuter tills osttäcket fått en snygg färg. Servera denna något tunga rätt med en lätt
grönsallad, kasta gärna med en tomat, färsk basilika och resterande mozzarella, olivolja salt och svartpeppar.

Till detta drack vi ett rött vin som hette Finca Flichman Reserve Chiraz från Argentina.

Smaklig spis alla kullor!


//Pernilla
Ingredienser:
1 st aubergine (medelstor)
125 g farfalle, penne, gnocchi eller vanlig pasta
olivolja
1 gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 st chili finhackad (kan uteslutas)
2 tsk torkad oregano
4 st tjocka skivor mozzarellaost
salt och svartpeppar
parmesanost
1 nypa socker
Ingredienser:
1 st aubergine (medelstor)
125 g farfalle, penne, gnocchi eller vanlig pasta
olivolja
1 gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 st chili finhackad (kan uteslutas)
2 tsk torkad oregano
4 st tjocka skivor mozzarellaost
salt och svartpeppar
parmesanost
1 nypa socker

Insalata di broccoli



Det här receptet kommer från Paolo Robertos
kokbok "Mina fastrars mat".





Broccolisallad, 4 personer

Ingredienser

300 g broccoli ( färsk eller djupfryst)
2 msk citronsaft
1 fint flisad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk salt


Tillagning


Skölj den färska broccolin och dela den i små buketter.
Lägg buketterna i kokande, lättsaltat vatten och koka i ca 2 minuter.
Var noga med att inte koka för länge, för broccolin ska behålla sin spänst.
Häll av kokvattnet och spola med kallt vatten. Låt broccolin rinna av väl.
Blända citronsaft, vitlök, olivolja och salt i skål. Tillsätt broccolibuketterna och
blanda noga men försiktigt. Klart att servera!



//Emma

Lax med bulgur



Laxen
Sätt ugnen på ca 200 grader, smörj en ugnsform och lägg i laxfiléerna.
Jag brukar enbart krydda filéerna med salt och citronpeppar.
Även gott att pensla på teriyakisås innan man stoppar in dem i ugnen.
Stoppa in laxen (tinad) i ugnen i ca 15-20 minuter.

Bulgur

Istället för att ha i salt i vattnet till bulgur så brukar jag ha i
grönsaksbuljong för att ge det lite mer smak.

Sås

Till sås tar jag creme fraiche och blandar i sweet chilisås.
De andra äter hollandaisesås till.



//Emma




Fläskfilégryta med bacon

Ingredienser 600 g fläskfilé
1 gul lök
1 paket bacon
ca 200 g färska el. konserverade champinjoner
2 dl grädde
2 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning el 1,5 msk kalvfond
salt & peppar






Tillagning Skär köttet i skivor. Bryn den och lägg över i en gryta.
Strimla lök och bacon och skär champinjonerna i bitar.
Stek det lite försiktigt och lägg ner i grytan.
Tillsätt grädde, soja och buljongtärning. Låt småkoka ca 10 min.
Smaka av och krydda med salt och peppar.

Jag brukar ha i lite mer vätska för att få den lite mer "såsig".

Serveras med ris eller potatis

 

 

//Emma

 

 


Allt i ett kotlett

Ingredienser

Benfria färska kotletter
smör till att smörja formen

Sås:
4 dl creme fraiche
3 dl grädde
½ dl sweet chili sås
½ dl soja
 

Gör så här

Blanda alla ingredienser till såsen i en bunke.
Smörj en ugnsform
Lägg i råa kotletter
Häll såsen över
In med det i mitten av ugnen och grädda
i 175 graders värme cirka 1½ timme.
 
 
//Zanna

Välkommen till vår nya blogg!

Syftet med vår nya matblogg är att få massor av inspiration till nya maträtter.

Alla som sitter på ett gott recept får gärna del med sig.


RSS 2.0